asd

Как да се предпазите от коронавирус

Как се разпространява коронавирусът?

  • Kоронавирус е нова болест и учените все още оценяват как се разпространява от човек на човек, но подобни вируси са склонни да се разпространява чрез кашлица и кихане капчици.
  • Когато заразен човек кашля или киха, те отделят капки слюнка или слуз. Тези капчици могат да попаднат на хората в близост и могат да бъдат директно вдишани или вдигнати върху ръцете, след което се прехвърлят, когато някой докосне лицето им, причинявайки инфекция. При грип някои болнични указания определят експозицията като в рамките на шест фута от заразен човек, който киха или кашля в продължение на 10 минути или повече.
Стойте на два метра от заразени индивиди.
  • Cъщо могат да се разпространяват чрез капчици, кацащи върху повърхности като седалки в автобуси или влакове или бюра в училище. Дали това е основен път на предаване зависи от това колко дълго вирусите оцеляват на повърхността – това може да варира от часове до месеци.
  • Има доказателства, че вирусът може да бъде разпространен от хората, преди да имат симптоми. Някои други заболявания като грип могат да се предават от един човек на друг, преди да се появят симптоми – но степента, в която това се случва с новия коронавирус, все още не е добре разбрана.

Как да защитим себе си и другите

Измий си ръцете.
  • Измийте ръцете си: намокрете ръцете си с чиста, течаща вода и нанесете сапун. Оформете ръцете си, включително гърбовете, между пръстите си и под ноктите и търкайте поне 20 секунди. Изплакнете.
Покрийте устата си.
  • Покрийте устата и носа си с кърпичка, когато кашляте или кихате, след това хвърлете кърпичка в кошчето и измийте ръцете си. Ако нямате кърпичка за ръка, кашляйте или кихайте в лакътя, а не в ръцете си.
Маските за лице предлагат известна защита.
  • Маските за лице предлагат известна защита, тъй като блокират течните капчици. Те обаче не блокират по-малки аерозолни частици, които могат да преминат през материала на маската. Маските също оставят очите изложени и има доказателства, че някои вируси могат да заразят човек през очите.
Потърсете медицинска помощ.
  • Потърсете ранна медицинска помощ, ако имате температура, кашлица и затруднено дишане, и споделете историята на пътуванията си с доставчици на здравни услуги.
Избягвайте суровите храни.
  • Ако сте в засегната зона, избягвайте да ядете сурови или непръснати животински продукти и упражнявайте грижи при работа със сурово месо, мляко или животински органи, за да избегнете кръстосано замърсяване с неварени храни.
Потърсете лекарска помощ преди да напуснете дома си.
  • Ако сте се върнали от заразена зона и развиете висока температура, кашлица, хрема, болки в гърлото или затруднено дишане , не напускайте дома си, докато не бъдете получени съвет от лекар.