fbpx
spot_img
spot_img

Европа може да избере „хеликоптер пари“, тъй като коронавирусът унищожава икономическия растеж, прогнозират експерти

Терминът, въведен от икономиста от 20 век Милтън Фридман, се отнася до неконвенционалната парична политика, при която централна банка печата допълнителни пари и ги разпределя директно на своите граждани.

Никога не е прилагано в еврозоната, но в крайна сметка Европейската централна банка (ЕЦБ) би могла да стигне до момент, в който така наречените „пари от хеликоптер“ са най-добрият вариант на фона на коронавирусната криза, казаха двама анализатори на CNBC.

Терминът, въведен от икономиста от 20 век Милтън Фридман, се отнася до нетрадиционна парична политика, при която централна банка печата допълнителни пари и ги разпределя директно на своите граждани. Идеята -пари изхвърляни от хеликоптер на хората отдолу – е да повиши потребителските разходи и по този начин икономическото възстановяване по време на рецесия. Съществуват обаче редица идеи как централните банкери могат да се справят с това.

Европейските нации бяха едни от най-силно засегнатите от Covid-19, като Международният валутен фонд предвижда свиване на БВП от 7,5% за еврозоната тази година. 

ЕЦБ предприе различни стъпки, за да облекчи част от това въздействие, включително обеща да купи 750 милиарда евро (815 милиарда долара) през тази година. Въпреки това, данните, публикувани по-рано тази седмица, показват, че пандемичната програма на ЕЦБ може да изтече до октомври, ако централната банка продължи да купува държавни облигации с текущите темпове.

Експертите казаха на CNBC, че парите от хеликоптер предизвикват опасения относно независимостта на централната банка, чуждестранните инвестиции (тъй като ще обезценят валутата) и не е ясно как хората биха използвали допълнителните пари. Те обаче също така заявиха, че ако ЕЦБ се бори за осигуряване на стабилност на цените – основният й мандат – тогава това е „валидна“ опция.

Джон Уарит, ръководител на стратегията за лихвени проценти на Обединеното кралство в UBS, заяви във вторник за CNBC, че ако ЕЦБ продължи да купува държавни облигации за още шест до 12 месеца с малки резултати, „какво ще правим? Може да се наложи да опитаме хеликоптер пари. ”

Дарио Перкинс, управляващ директор на глобалната компания за макро изследвания TS Lombard, също каза, че парите от хеликоптер могат да бъдат вариант. ″Няма нужда ЕЦБ да го прави сега”, каза той, но добави: ”Можете ли да мислите за друга криза, толкова голяма като тази?”

Засега ЕЦБ избягва да разглежда парите от хеликоптер като реална възможност. В писмо, подписано от президента на ЕЦБ Кристин Лагард в сряда, банката заяви, че „Управителният съвет никога не е обсъждал въпроса за парите от хеликоптер. Следователно ЕЦБ не е приела официална позиция по този въпрос. ”

„Когато ЕЦБ каже, че никога не са го обсъждали, това вероятно означава, че са го правили“, заяви Фредерик Дюкроет, стратег от Pictet Wealth Management, пред CNBC в сряда.

Все пак всеобхватният въпрос е как потенциално да се осигурят пари от хеликоптер. ″Можете да бъдете креативни с тези неща”, каза Перкинс от TS Lombard пред CNBC.

Как да го направя?

Управителят на френската централна банка Франсоа Вилерой де Галхау предположи по-рано този месец, че ако има „основен риск за ценовата стабилност“, централната банка може да избере пари за хеликоптер за корпорации, пряко подкрепящи бизнеса, а не за гражданите.

Някои анализатори предложиха също така, че ЕЦБ може да има отрицателни лихви по отношение на дългосрочното й финансиране за банките чрез програмата си TLROs (целенасочени операции за дългосрочно рефинансиране). Това би означавало, че централната банка ще плаща на търговски кредитори, за да получи нов капитал, което от своя страна трябва да позволи на гражданите и бизнеса да получат кредит при по-благоприятни условия.

„Човек може да си помисли за екстремни примери за това, включително 10-годишен TLTRO при -1% с пари, предлагани на банките, при условие, че отпускат 0% заеми на своите клиенти“, заяви Ducrozet от Pictet Wealth Management. 

Тази опция може да стимулира икономическия растеж и да преодолее част от критиките около оригиналната концепция за падане на хеликоптер. Въпреки че накрая гражданите ще трябва да изплащат заемите си (макар и без допълнителни лихви), това ще позволи на централната банка да преодолее опасенията относно своята независимост. Това е така, защото търговските кредитори ще спазват правилата за предоставяне на кредит, вместо правителствата да казват на централните банкери кой трябва да получи парите и колко.

Въпреки предизвикателствата му, някои нации са възприели идеята на Фридман. 

Хонконг реши през февруари да предостави на своите постоянни жители парични средства от около 1200 долара. Това има за цел да подкрепи икономиката вследствие на пандемията, както и след многото протести през 2019 г. Макао и Сингапур, и Съединените щати също обявиха подобни схеми. 

″За всеки, който смята парите за хеликоптер, това, което е успокояващо, е, че всички сме в една и съща лодка”, каза Wraith от UBS. Той добави: „По-малко вероятно е да видите ужасни последици (от парите от хеликоптер), ако всички го правят.“

източникCNBC
spot_img

Най-популярни