fbpx
spot_img
spot_img

Учените са загрижени, че коронавирусът се адаптира към хората

Изследователите са наблюдавали мутации в някои щамове, които могат да помогнат на разпространението на вируса

Учените откриха доказателства за мутации в някои щамове на коронавируса, които предполагат, че патогенът може да се адаптира към хората.

Анализът на повече от 5300 коронавирусни геноми от 62 страни показва, че макар вирусът да е доста стабилен, някои са получили мутации, включително две генетични промени, които променят критичния “spike protein”, който вирусът използва за заразяване на човешки клетки.

Изследователи от Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина подчертават, че не е ясно как мутациите засягат вируса, но тъй като промените са възникнали независимо в различни страни, те могат да помогнат на вируса да се разпространи по-лесно.

Мутационните мутации в момента са рядкост, но Мартин Хиббърд, професор по възникващите инфекциозни заболявания и старши автор на изследването, заяви, че появата им подчертава необходимостта от глобално наблюдение на вируса, така че да се вземат по-тревожни промени бързо.

„Точно за това трябва да внимаваме“, каза Хибберд. „Хората правят ваксини и други терапии срещу този шип протеин, защото той изглежда много добра цел. Трябва да следим за това и да се уверим, че някакви мутации не обезсилват нито един от тези подходи. “

Проучванията на вируса разкриха рано, че формата на шиповия му протеин му позволява да се свързва с човешките клетки по-ефективно от Sars , свързан вирус, който предизвика огнище през 2002 г. Разликата може би е помогнала на последния коронавирус да зарази повече хора и да се разпространи бързо по света.

Учените ще бъдат обезпокоени, ако се появят по-обширни мутации в шиповия протеин, не само защото те могат да променят как се държи вирусът. Шипковият протеин е основната цел на водещите ваксини по света и ако се промени твърде много, тези ваксини може да не работят повече. Други потенциални терапии, като синтетични антитела, които се намират в шиповия протеин, също могат да бъдат по-малко ефективни.

“Това е ранно предупреждение”, каза Хибберд. „Дори тези мутации да не са важни за ваксините, други мутации могат да бъдат и ние трябва да поддържаме наблюдението си, за да не бъдем уловени чрез внедряване на ваксина, която работи само срещу някои щамове.“

Учените анализирали 5349 коронавирусни генома, които са били качени в две основни генетични бази данни от началото на епидемията. Изучавайки генетичния състав на вирусите, учените разработили как се е диверсифицирала в различни щамове и търсят признаци, че се адаптира към човешкия гостоприемник.

В непубликувано проучване , което тепърва предстои да бъде разгледано, изследователите идентифицират две широки групи коронавирус, които сега се разпространяват в световен мащаб. От двете мутации на шипове едната е открита в 788 вируса по целия свят, а другата присъства само в 32.

Проучването показва, че до януари една група коронавируси в Китай избягва от откриването, тъй като има мутация в генетичния регион, на която разчитат ранните тестове. По-новите тестове откриват всички известни видове на вируса.

Миналия месец международен екип от учени използва генетични анализи, за да покаже, че коронавирусът вероятно произхожда от прилепи и не е направен в лаборатория, както твърдят някои теоретици на конспирацията.

източникThe Guardian
spot_img

Най-популярни