asd

Ухан съобщава за първите нови случаи на коронавирус от края на блокирането

Клъстерът от инфекции предизвиква страх от втора вълна в китайския град, където болестта е започнала

Ухан, китайският град, където започна глобалната пандемия на коронавирус, в понеделник съобщи за първия си куп нови инфекции, тъй като строгата карантина беше облекчена в началото на април.

Провалът е настъпил малко повече от седмица, преди парламентът в Китай да се свика в Пекин заради забавената си годишна сесия, която обикновено се провежда през март.

Това съвпадна и с рязко подобрение в новите случаи в Южна Корея, където успешните усилия на правителството за овладяване на болестта от края на януари бяха възприети като глобален модел.

Според здравните власти на Ухан петте случая са били открити в неделя в една жилищна общност и са свързани с инфекция, съобщена ден по-рано – първата потвърдена в града от 3 април. Държавният съвет изпрати в неделя инспекционен екип в Ухан и казва в изявление, че “не можем да съсипем резултатите от постигнатото”.

Хората в Ухан и заобикалящата провинция Хубей бяха лишени от напускане на родните си градове съответно от края на януари до 8 април и 25 март. Отмяната на ограниченията означава изместване на фокуса на китайското правителство от борбата с случаите, предавани на местно ниво, към случаите, „внесени“ от чужбина, най-вече чрез връщане на китайски граждани.

От края на март китайските власти забраниха почти всички пристигания на чужденци, включително дългогодишните жители на страната. Но има опасения относно възможното повторно възникване на локално предавани клъстери, особено от асимптоматични носители на болестта. Петте потвърдени случая в Ухан по-рано бяха класифицирани като асимптоматични.

Стимулациите след появата на клъстери в различни части на Китай вероятно биха били „новото нормално“, заяви Си Чен, експерт по обществено здраве от Йейлския университет. „Определено има трайна грижа за възраждането.“

Случаите с клъстери от Ухан бяха сред 17 нови инфекции, съобщени в Китай в понеделник. Седем от другите случаи са „внесени“ при полет до Пекин, който спря в хоххота на вътрешната Монголия за проверка, съобщават китайските държавни медии. Останалите пет бяха местни предавания, открити в североизточен Китай.

10-те случая, предавани на местно ниво, са най-високата дневна обща информация от началото на март. „Това ни напомня, че трябва да останем нащрек“, заяви Китайската национална здравна комисия.

Две провинции на североизток, Хейлундзян и Джилин, споделят граници с Русия и Северна Корея и  през последните седмици се очертават като горещи точки за внасяните случаи.

В неделя върховният чиновник на Комунистическата партия на Китай в провинция Джилин призова за “военно време”, след като в град Шулан, близо до столицата на провинцията, беше открит куп инфекции от Covid-19.

В Южна Корея кметът на Сеул Парк Уон-скоро заяви, че най-малко 85 потвърдени инфекции са свързани с мъж, посетил нощните клубове миналата седмица. Г-н Парк затвори градските барове и нощни клубове през уикенда, а служителите се опитват да открият около 5000 души, посетили клубове и барове в Itaewon, популярния квартал за нощен живот в столицата през този период.

Избухването предизвика най-рязкото ежедневно увеличение на новите коронавирусни инфекции в Южна Корея за повече от месец, заплашвайки по-широко облекчаване на мерките за социална дистанция в страната.

Служителите на образованието заявиха, че са били принудени да забавят възобновяването на училищата, планирано за тази седмица. 

Южна Корея се радва на широка международна похвала за своите масови тестове, високотехнологични проследяване на контакт и социални дистанционни мерки за борба с това, което за известно време беше най-лошото огнище извън Китай, преди болестта да започне бързо да се разпространява в Европа и САЩ през март.