fbpx
spot_img
spot_img

Туристите посещаващи Гърция това лято, трябва да тестват отрицателно за коронавирус

Гръцкият министър на туризма заяви в четвъртък, че всички туристи, които планират да посетят Гърция това лято, след като сезонът започне на 1 юли, трябва да са тествали отрицателно коронавируса, преди да се качат на самолета, за да дойдат в страната.

„Идеята е да се извършат инспекции в страната на отпътуване, така че хората, които вече са в самолета, да се чувстват сигурни, че други пътници са тествали отрицателно за коронавирус“, каза Харис Теохарис пред германския вестник Faz .

Въпреки че подчерта, че епидемиолозите все още не са взели окончателно решение, министърът подчерта, че „хората трябва да могат да си почиват и да не се чудят постоянно на плажа колко висок е процентът на зараза в страната, където идва туристът, който седи под чадъра наблизо. “

В момента, както посочва германският вестник, тестовете, предлагани за вируса на летището във Виена, например, струват 190 евро всеки.

Ето защо четиричленно семейство ще трябва да плати допълнително 1500 евро в допълнение към разходите за ваканция, ако бъде принудено да направи още един тест на връщане, за да избегне 14-дневна карантина в страната си на произход.

Теохарис призна, че този допълнителен разход може да е непосилен за повечето, но той изрази надежда, че до юли може да има тестове, струващи едва 10 евро на човек. „Огромни ресурси се инвестират, за да направят тестовете по-евтини и лесни за достъп“, подчерта той.

Министърът каза още, че тестовете “не са необходими” за тези, които се връщат у дома след почивката си в Гърция.

„Гърция очевидно е в по-добра позиция за борба с пандемията в сравнение с повечето други страни. Нашите числа са значително по-ниски. Ето защо всъщност не споделям логиката на по-нататъшните тестове “, обясни той.

Гръцкият министър призова всички правителства да работят заедно за европейско решение на проблемите, свързани с туризма през тази трудна ера с коронавирус.

spot_img

Най-популярни