fbpx
spot_img
spot_img

„Още по-лошо”, тъй като Германия изпада в рецесия

Германия изпадна в рецесия, след като кризата Covid-19 предизвика най-големия спад в най-голямата икономика в Европа след финансовата криза.

Експортно ориентираната страна, претърпя спад на производството от 2,2 пункта през трите месеца до март, тъй като последиците от блокирането на удара достигнаха до дома, най-лошото му тримесечие след спад от 4,7% в началото на 2009 г.

След минимално отклонение от 0,1 пункта. През последните три месеца на 2019 г., Германия вече официално се присъедини към рецесията в еврозоната с Италия и Франция – дефиниран като две последователни тримесечия от икономически спад.

Германия затвори по-голямата част от икономиката си в края на март, което доведе до почти 10 пункта спад в индустриалното производство, тъй като производителите на автомобили спряха и веригите за доставки бяха прекъснати.

Падането на германския растеж обаче беше много по-малко от спада на 5,8 пр., претърпян от Франция, и катастрофата с 4,7 пт. в Италия, тъй като тези страни влязоха в затваряне по-рано и наложиха много по-строги мерки.

Канцлерът Ангела Меркел спечели похвала за обширния режим на тестване на страната и здравна система, която поддържа броя на смъртните случаи под 8 000, въпреки населението от 83 милиона.

Четвъртата най-голяма икономика в света започна облекчаването на ограниченията в края на април и също така намали годините на силно критикуван фискален консерватизъм като пое нов дълг за първи път от седем години насам със спасителен пакет за икономиката в размер на 750 милиарда евро (£ 653 млрд.).  

Министърът на финансите Олаф Шолц заяви тази седмица, че правителството ще представи още един стимулиращ пакет през следващия месец.

Икономическите щети обаче вероятно ще се засилят през текущото тримесечие, като Capital Economics прогнозира спад от около 10 пт.

Йорг Крамер от Commerzbank заяви, че Германия ще трябва да издържи бавно възстановяване. Той предупреди за въздействието на социалното дистанциране върху търговците на дребно и намаляването на доходите, като добави: „Дългът на компаниите нараства масово поради корона. След кризата компаниите ще изплащат тези дългове и следователно ще се въздържат от наемането и инвестирането. “

Растежът в по-широката еврозона се срина с 3.8 пт. През първото тримесечие, в съответствие с първоначалните оценки и бележи най-лошите си резултати от създаването на единния валутен блок.

Броят на работните места в региона също намаля с 0.2%. Това е първият им спад от 2013 г., когато еврозоната все още се бореше вследствие на дълговата криза.

източникYahoo Finance
spot_img

Най-популярни