fbpx
spot_img
spot_img

Южна Корея може да се върне към коронавирусните ограничения след скок от нови случаи

Някои училища се въздържат от отваряне след най-големия ръст на заболели за 53 дни, властите се борят да идентифицират пътищата за предаване

Южна Корея отчете най-голямото си дневно нарастване на случаите на коронавирус за 53 дни, като предупреди, че може да се наложи да се върне към по-строги мерки за социално дистанциране, след като се доказа , че така се огрничава разпространението.

Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията (KCDC) съобщиха за 79 нови инфекции в четвъртък, като 67 от тях са от столичния район Сеул, където живеят около половината от 51 милиона население на страната.

Властите заявиха, че здравните власти намират все по-трудно да проследят пътищата за предаване на нови инфекции и призоваха хората да останат бдителни на фона на страховете от втора вълна от инфекции на Covid-19.

Министърът на здравеопазването Park Neung-hoo призова жителите в и около столицата, да избегнат ненужните събирания, и призова компаниите да позволят на болни служители да не почиват работа.

„Инфекциозните пътища варират от работни места до натъпкани училища и помещения за караоке в столичния район“, каза Парк.

Скока на инфекциите показва рисковете които идват с релаксирането на правила за социално дистанциране, като страните се стремят да вдъхнат живот на закъсващата си икономика.

Повече от 250 нови зарази бяха проследени в клубове и барове в квартал Итаон в Сеул в началото на май, докато последният огнище е в дистрибутурски център в Бючън, близо до Сеул, собственост на фирмата за електронна търговия Coupang.

Местните здравни власти са тествали около 3500 от 4000 служители в центъра, съобщи информационната агенция Йонхап, като досега са потвърдени 69 случая.

Компанията не е приложила превантивни мерки, като изискване служителите да носят маски и да спазват разстояние от около два метра.

Според съобщения в медиите, на някои служители им е казано да продължат да работят дори след като започнали да проявяват симптоми на вируса, включително жена на 40, за която се смята, че е първият човек в центъра, който се е заразил с вируса.

Купанг затвори центъра в понеделник. “Ние провеждаме силни дезинфекционни мерки”, Coupang, който затвори в понеделник, се казва в изявление от Yonhap. „Дезинфекцираме и стоки, поръчани от клиентите, преди да ги доставим.“

Скорошното нарастване на случаите засяга постепенното отваряне на училищата, което наскоро се поддържа като доказателство, че Южна Корея , една от първите страни извън Китай, са ограничили разпространението. Повече от 500 училища забавиха възобновяването на учебните часове заради проблемите с вирусите, съобщи образователното министерство тази седмица.

Данните от четвъртък следват съобщения за 40 нови случая в сряда – най-високата цифра за седем седмици. Южна Корея отчете общо 11 344 случая и 269 смъртни случая от Covid-19.

Директорът на KCDC, Йонг Юн Кьонг, заяви, че страната може да се наложи да се върне към ограниченията за социално дистанциране, които бяха облекчени през април, което накара голям брой хора да се събират в барове и ресторанти.

Йонг предупреди, че засилената активност затруднява проследяването на разпространяването от здравните работници. „Броят на хората или местата, които трябва да проследим, се увеличават значително“, каза тя. „Ще направим всичко възможно да проследим контактите и да приложим превантивни мерки, но има ограниченя за това което можем да направим.”

„Необходимо е да се увеличи максимално социалното дистанция в районите, където вирусът циркулира, за да принуди хората да избягват обществени заведения и други претъпкани пространства.“

Южна Корея, която докладва за първия си случай на 20 януари, спечели широка похвала за отговора си на пандемията – комбинация от енергични тестове и проследяване, а не блокиране в европейски стил.

Страната докладваше за около 500 нови случая на ден в началото на март, преди броят им да започне да спада в началото на април.

източникThe Guardian
spot_img

Най-популярни