fbpx
spot_img
spot_img

Изстрелване на SpaceX: Астронавтите от Nasa започват историческа мисия на частен космически кораб

Частната ракетна компания SpaceX изпрати на орбита два астронавта Nasa.

За първи път след спирането на полети с совалки преди девет години американски екипаж извършва полет от територията на САЩ.

Дъг Хърли и Боб Бенкен не само изпробват нова капсулна система, но и инициират нов бизнес модел за Nasa.

Агенцията вече няма да притежава превозните средства, които използва, а просто ще закупи услугата “такси”, предлагана от SpaceX

Елон Мъск и неговата компания SpaceX
Това беше триумфален ден за Елон Мъск и неговата компания SpaceX

Надяваме се компании, различни от техния милиардер Елон Мъск, космическата екипировка SpaceX да влязат да разширят пазара. Аерокосмическият гигант Boeing вече има договор с Nasa, за да го прави.

Самият г-н Мъск каза, че е завладяван от емоции, гледайки как ракетата му извежда астронавтите на орбита.

“Мисля, че това е нещо, което трябва да направи хората със сърце и дух за изследване. А САЩ е дестилацията на духа за изследване”, каза той пред репортери.

Дъг Хърли и Боб Бекен
Дъг Хърли (L) и Боб Бекен (R) ще бъдат в космоса до четири месеца

Новата възможност, която изпълнителният директор предлага, ще сложи край на разчитането на Наса за руските ракети и капсули да превозват хората си до Международната космическа станция (МКС).

Това беше целта взета от президента Доналд Тръмп, който дойде във Флорида, за да гледа старта.

“Досегашните лидери поставяха САЩ на милосърдието на чуждите нации да изпратят нашите астронавти на орбита. Вече не”, каза той. “Днес отново гордо изстреляхме американски астронавти на американските ракети – най-добрите в света – от тук на американска земя.”

Драконовият кораб на Хърли и Бенкен напусна Земята над ракетата си Falcon-9 точно навреме – в 15:22 EDT (19:22 GMT / 20:22 BST).

Метеоролозите прогнозираха само 50:50 шанс за благоприятни условия около космическия център в Кенеди, Флорида за излитане, но, за късметът метеорологичният прозорец остана отворен и контролерите на SpaceX се възпозваха от тази възможност.

Falcon излетя от небезисвестната площатка 39A на космодрума, за да се насочи на североизток над Атлантика. След две минути и половина долната степен на ракетата се отдели, за да се върне на кораба площатка за кацане в морето. И след още шест минути екипажът бе безопасно вкаран в орбита.

В края на деня дейностите Бекен (далеч) и Хърли (близо) се обадиха на Земята
В края на дневните дейности Бекен (далеч) и Хърли (близо) се обадиха на Земята

Хърли и Бенкен ще пристигнат на МКС в неделя.

Те ще направят тестване на оборудване и процедури в капсулата си, включително извършване на ръчно летене.

Въпреки че капсулата Dragon е напълно автоматизирана , способна да намери свой собствен път до МКС, екипажът трябва да се подготви за всички евентуални ситуации това означава да знаят точно как корабът ще се държи в техните ръце.

Уникално е че Dragon няма контролен джойстик всички команди трябва да бъдат въведени чрез touchscreen панел.

Една от първите им задачи в орбита беше измислят име кораба си – в традицията на минали американски космически кораби, чак до програмата на Меркурий. Те обявиха, че ще се казва Endeavor.

Дъг Хърли каза: „Избрахме Endeavor поради няколко причини: Първо заради това невероятно начинание в което Nasa, SpaceX и САЩ се занимават от края на програмата на совалките през 2011 г. Другата причина е малко по-лична за Боб и аз и двамата имахме първите си полети на совалка Endeavour и това просто означаваше много за нас да продължим да носим това име. “

Endeavour е корабът, командван от британския изследовател Джеймс Кук при пътуването му до Австралия в края на 18 век.

Тълпите бяха помолени да стоят настрана, но местните плажове все още бяха пълни
Тълпите бяха помолени да стоят настрана, но местните плажове все още бяха пълни

Престоят на Хърли и Бенкен на МКС засега не е известен, но вероятно ще е някъде между един и четири месеца.

Ако приемем, че завръщането им в Атлантическия океан е толкова гладко, колкото стартирането, Nasa и SpaceX ще преминат директно в пълните условия на новата си връзка.

Компанията има договор с 2,6 милиарда долара (2,1 милиарда британски лири) с агенцията за летене на шест оперативни мисии на екипажа до МКС.

Първото от тях трябва да е в края на август или много скоро след това, където ще видим четирима астронавти на борда на Дракон, а не само на двамата, както видяхме сега.

Raketata
Хората се редят на A.Max Brewer Causeway близо до Кенеди, за да наблюдават старта

Съботният старт бе направен въпреки коронавирусната криза.

Тълпите бяха окуражени да не се събират в близост до комплекс Кенеди, а самата Наса силно ограничи броя на поканените гости.

Що се отнася до астронавтите, те обикновено спазват карантина преди полета. Но Наса намали броя на хората, с които мъжете можеха да влязат в контакт през седмиците, когато се подготвяха за стартирата, а тези, които трябваше да се приближат, бяха инструктирани да носят маски.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи пътуването до Флорида, за да наблюдава старта

За SpaceX събота отбеляза още един важен момент за компанията, основана преди точно 18 години.

Фирмата поддържа индустрията за изстрелване със своите ракети за многократна употреба и сега е иноватор на нов пазарен подход към космическя полет.

Не всичко е било плавно плаване – както се вижда от зрелищна експлозия в съоръжението за прототипиране на фирмата в Бока Чика, Тексас, в петък. Но компанията е доказалала че критикуващите грешат, а Наса вярва, че връзката й с Илон Мъск ще спести милиарди долари, които могат да бъдат насочени за по-сложната задача да върне хората на Луната и след това на Марс.

“Искаме да създадем търговска среда в ниска орбита, така че да можем да се съсредоточим върху тежката работа за изследване извън нашата родна планета, да установим трайно присъствие на Луната и да стигнем до Марс, за да установим присъствие там”, каза Боб Кабана, директорът на Кенеди. “Не можем да направим това, ако сме затворени тук в ниска земна орбита и търговски екипаж – това е началото на една съвсем нова ера на космическия полет.”

space x dragon
space x dragon capsule
източникBBC
spot_img

Най-популярни