asd

Инвестиране през 2020 къде?

Стратезите и анализаторите на една от най-големите американски банки – Morgan Stanley споделиха с клиенти своите очаквания, затова къде да инвестиране през 2020 година. Отново, както и преди година от MS препоръчват да се избягва САЩ и да се търсят алтернативи в Европа, Япония и развиващите се пазари.

Анализаторите на Morgan Stanley прогнозират, че американските акции и корпоративни облигации ще се представят по-слабо от конкурентите си през следващата година, докато доларът отслабва, на фона на ускоряващия се икономически растеж извън САЩ.

Акции

“Ние виждаме най-голям възходящ потенциал на пазари с ясен път към постигане на растеж на печалбите (Япония и развиващи се пазари) или възможност за няколкократно преразглеждане на рейтингите, поради намаляващи политически рискове (Европа)”, написаха стратезите Анрю Шийтс, Майкъл Уилсън и Матю Хорнбах на 17 ноември в техните годишни перспективи по отношение на глобалните акции.

От една от най-популярните банки на Wall Street очакват скромни понижения на индекса S&P 500 от сегашните 3120 до 3000 пункта. Американските акции бяха глобалния лидер през тези година, плътно следвани от европейските, след като и двата пазара се възползваха от подновяването на циклите по разхлабване на монетарната политика на централните банки.

Това е цикъл, който от Morgan Stanley не включваха в своите сметки преди година, когато от стратезите на банката бяха неутрално настроени към акциите. Понастоящем MSCI AC World Index дава доходност от 23% за 2019 година.

“Ние подценихме агресивния отговор на централните банкери на спадовете в инфлациятана развитите и развиващите се пазари, които направиха това възможно”, написаха от Morgan Stanley. “Настроени сме скептично, че централните банки ще направят същия трик два пъти.”

Източник: Bloomberg

Предизвикателствата, пред които ще бъдат изправени САЩ през следващата година варират от рискове, че корпоративните печалби са достигнали своя връх, сравнителни високите цени на акциите и “уникален” политически риск с наближаването на президентските избори.

“Разпънатите оценки на активите в САЩ вероятно ще се понижат, тъй като забавянето на икономическия растеж в Съединените щати ще се превърне в тенденция. Това ще натежи върху щатски долар, поради намаляващите нетни входящи потоци”, заявиха валутни стратези водени от Ханс Редекър.

Валути

От Morgan Stanley все още виждат потенциал за отскок на долара срещу валути, които са свързани с цикъла на растежа, през втората половина на на 2020 година. Причината затова може да е “по-предизвикателната рискова среда около президентските избори. Убежища като франка и йената също може да се представят добре, смятат от банката.

GBP/USD

Кабелът ще се покачи сериозно през първото тримесечие на 2020 година, тъй като пътят към подреден Брекзит става все по-ясен, което ще накара инвеститорите да вдигнат хеджовете на GBP и да инвестират в подценените активи свързани с британски паунд. Целта за първото тримесечие на 2020 година при GBP/USD е 1,40, а за края на 2020 е малко по-ниска – 1,35.

EUR/USD

“Стесняването на диференциала между икономическия растеж в САЩ и Европа и подобряването на политическите фактори би трябвало да доведат до рали на еврото срещу USD. Целта за първото тримесечие и края на 2020 година за EUR/USDе 1,16.

NZD/USD

MS препоръчва заемането на дълга позиция в NZD/USD, тъй като очакват китайския и глобалния растеж да се подобрят, което може да увеличи търсенето на валути като новозеландския долар. Целта за NZD/USD е 0,69 до средата на 2020 година.

Облигации

За активите с фиксирана доходност, от Morgan Stanley са неутрално настроени към американските и японските облигации и негативно към немските и британските дългови ценни книжа. Относно корпоративния дълг, от MS предвиждат по-слабо представяне в САЩ, в сравнение с останалата част на света.

“По-силният импулс в растежа извън САЩ и сравнителните оценки могат да доведат до позитивна доходност в Азия и европейския кредит”.

Ето и прогнозите на Morgan Stanley за 2020 година:

  • При основния сценарии S&P 500 ще се понижи до 3000 пункта, при 3120 сега.
  • Японският Topix може да достигне нива от 1860, при 1701 сега.
  • Дълги залози в евро, британски паунд, индийска рупия и новозеландски долар.
  • Цената на петрола тип Brent вероятно ще е $60, при $63 за барел сега.
  • Предвижданията за златото са, че ще достигне $1511 за тройунция и ще се търгува в диапазон около $1511, при $1458 сега.

Следващите 10 години

Слаба среда за икономически растеж и инфлация с добавка ниска доходност по облигациите и анемична възвръщаемост от типичното портфолио от акции и облигации са прогнозите на Morgan Stanley следващото десетилетие.

В този период традиционно портфолио разделено 60% в акции и 40% в облигации ще има годишна възвръщаемост от 2,8%, около половината на средното през последните две десетилетия, смятат стратезите на банката.

Това е базирано на възвръщаемост на S&P 500 от 4,9% на година и 2,1% по американските облигации за деноминирания в долари инвеститори.

Източник: Bloomberg

Не само, че възвръщаемостта ще бъде под тази, на която са свикнали инвеститорите, но по-ниската доходност на държавните облигации ще намали способността на ценните книжа с фиксирана доходност да компенсират големи спадове в цените на акциите, предвиждат от Morgan Stanley.

„Прогнозата за възвръщаемостта през следващото десетилетие е отрезвяваща“, според стратези, включващи Серина Танг и Андрю Шейтс.

„Инвеститорите са изправени пред по-ниска и по-плоска граница в сравнение с предходните десетилетия и особено в сравнение с 10-те години след Глобалната финансова криза, когато цените на рисковите активи се поддържат от извънредни парични политики, които са в процес на разгръщане.“

Оценката идва с предупреждение, че ниските очаквания за възвръщаемост в миналото не се осъществиха, тъй като намесите на централните банки повишиха цените на активите. Анализаторите смятат, че Великобритания има най-висок потенциал за възвръщаемост при акциите. Веднага след това се нареждат развиващите се пазари.