fbpx
spot_img
spot_img

Как Бил Гейтс стана вуду куклата на Covid-19 конспирации

През 2015 г. на сцената на TED конференцията във Ванкувър на сцената излезе недобре изглеждащя Бил Гейтс, за да направи ужасяващо предупреждение.

“Ако нещо убие над 10 милиона души през следващите няколко десетилетия, вероятно това ще бъде силно заразен вирус, а не война”, каза той пред публиката.

Неговите предсказателни думи взеха известно отразяване по това време, включително от BBC , но до голяма степен останаха без внимание.

Но сега видеоклипът на тази беседа е гледан повече от 64 милиона пъти – с много хора по-заинтересовани от причините зад тази реч, отколкото от самата беседа.

Някои го обвиняват, че ръководи класа на глобалните елити. Други смятат, че той полага усилия за обезлюдяване на света.

Още повече го обвиняват, че прави ваксини задължителни или дори се опитва да имплантира микрочипове на хора.

Лицето на общественото здраве

“Има много конспирации около Бил Гейтс”, каза Рори Смит от “Първи чернови”.

“Той е тази вуду кукла, която всички пробогдат със собствените си конспирации. И не е изненадващо, че се е превърнал в куклата вуду – защото винаги е бил лице на общественото здраве.”

Bill Gates
Бил Гейтс е лице на общественото здраве от повече от десетилетие

Теории, които фалшиво свързват Бил Гейтс с коронавируса, са споменати 1,2 милиона пъти по телевизията или социалните медии между февруари и април, според проучване на The New York Times и Zignal Labs .

Голяма част от съдържанието се публикува в обществени групи във Facebook, откъдето е споделено милиони пъти.

Първата чернова на новини също така откри, че китайският сайт за вирусни видео TikTok се превръща в нов дом за подобни конспирации.

Антидезинформационният екип на BBC изследва някои от по-чуждите.

  • Те включват твърдения, че Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е тествала ваксини срещу деца в Африка и Индия, което води до хиляди смъртни случаи и необратими наранявания. Една публикация дори предполага, че той е изправен пред изпитание в Индия.
  • Той е обвинен в въвеждането на ваксина срещу тетанус в Кения, която включва лекарства за аборт
  • Видео на уебсайта на Facebook страницата на The New American Magazine продължава с темата за масовото обезлюдяване чрез ваксини и аборти, а също така свързва г-н Гейтс с Комунистическата партия на Китай. Споделян е 6500 пъти и е гледан 200 000 пъти.
  • Междувременно видео, обвиняващо Гейтс, че иска да микрочипира хора, събра близо два милиона гледания в YouTube.

Богат и известен

И така, как основателят на Microsoft, който е излял милиарди в глобалното здравеопазване от благотворителната фондация, която управлява заедно със съпругата си Мелинда, е станал шаман на теоретиците на конспирацията Covid-19?

Проф. Йосиф Ускински, политолог от Университета в Маями и автор на книги за теории на конспирацията, смята, че това е просто защото е богат и известен.

“Теориите на конспирацията са за обвиняване на властни хора в извършване на ужасни неща”, каза той пред BBC. „Теориите са основно еднакви, просто имената се променят.

“Преди Бил Гейтс това бяха Джордж Сорос и братята Кох и Ротшилдовете и Рокфелерите.”

И докато по-голямата част от теориите за конспирация “умират на лозата”, тези, които издържат, са тези, които предлагат “големи злодеи и адресират въпроси, които ги вълнуват хората”.

„Не трябва да е изненада, че богатите хора и големите корпорации са обвинени в заговор за поставяне на чипове в шията ни, защото това се страхуваме“, каза той.

“Това е амуницията на теории на конспирацията от много дълго време.”

Макар да смята, че подобни конспирации „нямат връзка с истината“, хората все още лесно повярват в тях.

Повече от една четвърт от всички американци и 44% от републиканците смятат, че Бил Гейтс иска да използва ваксина Covid-19 за имплантиране на микрочипове под кожата на хората, показва проучване на Yahoo News и YouGov.

Г-н Смит смята, че често има “ядрото на истината”, което се извежда “извън контекста”.

vaccine COVID-19
Ако теориите за конспирация са широко разпространени, може да повлияе на използването на коронавирусните ваксини

Така например фондацията Бил и Мелинда Гейтс финансира проучване, проведено от Масачузетския технологичен институт миналата година, което разгледа възможността за съхраняване на историята на ваксинацията на пациента с багрило. Той би бил невидим с просто око и би могъл да бъде доставен под кожата едновременно с ваксина.

Трудно е да се установи коренът на теориите на конспирацията – но се смята, че интернет ги кара да се разпространяват по-нататък.

„Преди интернет те бяха самостоятелни и съществуват само в собствените си ехо камери или балони в рамките на определени общности, но интернет им позволява да пътуват по политически линии, между общности, така че смятам, че има много повече възможности за включване на теории за конспирация. отколкото преди интернет “, каза господин Смит.

И, добави той, теориите за конспирация особено процъфтяват по време на тази глобална пандемия, защото хората са „психологически уязвими“.

За да се справят с него, хората прибягват до нещо, което той нарича колективно усещане.

“Ние се захващаме с всякаква информация, за да вкараме някакъв смисъл и ред и тогава започва да се случва мелницата на слуховете. Теории за конспирация – и по-специално теории за конспирация на Бил Гейтс – запълват тези информационни вакууми.”

„Трябва да се смея“

Бил Гейтс и съпругата му Мелинда не са отговорили публично на баража от с лъжливи твърдения

В изявление пред BBC се казва: „Загрижени сме за разпространението на теориите за конспирация онлайн и за вредите, които биха могли да причинят на общественото здраве.

“Във време като това, когато светът е изправен пред безпрецедентна здравна и икономическа криза, е страшно, че има хора, разпространяващи дезинформация, когато всички ние трябва да търсим начини за сътрудничество и спасяване на живота. В момента, едно от най-добрите неща които можем да направим е да спрем разпространението на Covid-19 е да разпространим фактите.

В интервю за BBC Бил Гейтс изрази изненада, че е станал фигура на подобни теории.

“Тревожно е, че има толкова много лудост. Когато разработим ваксината, ще искаме 80 процента от населението да се ваксинира и ако те чуят, че това е заговор и нямаме хора желаещи да ваксинират, болестта ще продължава да убива хора. “

Някак съм изненадан, че част от него е фокусирана върху мен. Ние просто раздаваме пари, пишем чека .. и да, ние наистина мислим за това, нека да защитим децата от болести, но това няма нищо общо с чиповете и този тип неща.

източникBBC
spot_img

Най-популярни