fbpx
spot_img
spot_img

“Прайд” фестивалът 2020 се провежда онлайн

Дали шарените знамена и онлайн концертът ще запазят духа на “Прайда”?

Всяка година в София се организира шествие в чест на приобщаването на ЛГБТИ общността и за да се покаже, че различната сексуалност е приемлива в обществото на 21-ви век. Тази година, 2020, шествието е отменено от организаторите му, тъй като те казват: “би било безотговорно да рискуваме разпространение на вируса, дори мерките дотогава да са облекчени. Продължаваме да следим обстановката и при възможност сме готови да насрочим нова дата за шествието.”

Всяка друга година през месец юни хора от цял свят празнуват “Прайда” – празника на приемането на ЛГБТИ обществото, но тази тази година голяма част от държавите са затворили магазините, ресторантите и почти всички други публични заведения заради COVID-19. По тази причина всички мероприятия свързани с “Прайда” ще се осъществят онлайн. 

В България ще се проведе алтернативен онлайн концерт с популярни фигури, например Рут Колева, Мила Робърт, Прея, Иво Димчев и др, подобно на миналогодишните “Прайд” шествия. Също в техния сайт sofiapride.org можете да намерите и линк, чрез който можете да заявите, че желаете безплатно “прайд” знаменце и да го развеете в чест на кампанията „Любовта се вее над България“, за да остане традицията от предишни тържества. Афтър партито, на което много хора копнеят да отидат, тъй като се развива като луд купон с игри и ядене на корем, също ще се състои с DJ на живо онлайн.

София Прайд ще участва също и в Международното онлайн събитие Global Pride 2020 на 27 юни, в което ще се включат десетки “Прайдове” от цял свят, участвайки в концерти и представления. Мотото на глобалния “Прайд” тази година е “Exist, Persist, Resist”, което се превежда като “съществувай, упорствай, съпротивлявай се”.

Организаторите на глобалния “Прайд”, които са част от организаторските групи на различни страни, смятат, че е нужно “Прайда” да се състои и тази година въпреки трудностите, които трябва да се преодолеят, за да се продължи традицията за провеждане на красиви и бурни шествия из цял свят. Събитието може да се гледа на официалния сайт – www.globalpride2020.org, на Фейсбук страницата на кампанията или на YouTube канала на домакина на събитието – Тодрик Хол.

Участието на България в глобалния “Прайд” ще бъде между 16:40 и 17:00 часа на 27 юни, като първо ще пее Рут Колева, а след това организаторите на българския “Прайд” ще се включат с поздрави.

spot_img

Най-популярни