fbpx
spot_img
spot_img

България се втурна да се присъедини към еврозоната, за да може да вземе от коронавирусните фондове

Българският премиер Бойко Борисов казва, че страната планира да ускори усилията си за присъединяване към еврозоната и да кандидатства за членство до края на април, за да помогне на балканската държава да се възстанови от пандемията на коронавирус.

Съобщението за 10 април идва по-малко от два месеца, след като Борисов заяви, че ще изчака до юли, за да подаде заявлението на България за присъединяване към задължителната двугодишна „чакалня“ на механизма ERM-2 поради липса на консенсус в страната.

Коронавирусната криза “ни показа, че тези, които са в еврозоната и в нейната” чакалня “, ще имат милиарди евро за възстановяване. Тези, които не са, ще трябва да поемат дълг при високи лихви”, каза Борисов пред репортери.

Неговите коментари идват, след като министрите на финансите на еврогрупата на 9 април се договориха за пакета за стимулиране на коронавирус, до който страните, които не използват общата валута, няма да имат достъп.

Борисов заяви, че вече е обсъдил въпроса с шефа на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард и Европейската комисия.

Членството в ERM-2 трябва да позволи на София достъп до финансиране от ЕЦБ, каза той.

България, една от най-бедните страни на Европейския съюз, поддържа строга фискална дисциплина и нисък дълг.

Правителството обаче очаква влиянието на коронавируса върху световните икономики да намали растежа на България с 3 процента през тази година и също да увеличи бюджетния си дефицит с 3 процента.

„За Европейския съюз ще бъде важно дисциплинираните държави да могат да се възстановят по-бързо, използвайки огромните ресурси на Европейската централна банка“, каза той. “Искам да гарантирам този период.”

София изпълни повечето изисквания за влизане в еврозоната, с изключение на успешната рекапитализация на две местни банки.
С отчитане от Ройтерс и българската служба на RFE / RL

spot_img

Най-популярни