fbpx
spot_img
spot_img

За и против бързите кредити

Бързото кредитиране продължава да расте с ритмични темпове. Същевременно, много от критиците на този тип заеми изказват крайни мнения и ги отричат като винаги лошо решение. Така ли е обаче наистина? Бързите кредити могат да предоставят финансиране и в редица ситуации, когато банките няма да ви помогнат.

Останете с Financer, за да разберете кога този тип заеми могат да ви бъдат от полза, какво трябва да знаете за безопасната им употреба и къде са скритите им „капани“.

Предимства и недостатъци

Както всеки друг финансов инструмент, бързите кредити имат своите силни и слаби страни. Ако решите да използвате този тип заем, трябва добре да познавате неговите възможности и лимити.

Бързите заеми са подходящи най-вече в спешни ситуации и ако се използват правилно, имат някои безспорни предимства:

  • Лесно и удобно кандидатстване – Можете да заявите своя заем онлайн, без да е нужно да ходите до офис на компанията.
  • Отговор до минути – След като кандидатствате, ще разберете дали сте одобрени за желания кредит почти веднага.
  • Нисък праг на одобрение – Условията, на които трябва да отговорите, за да бъдете одобрени за кредит, са значително по-ниски от изискванията на банките.
  • Бързите кредити са наистина бързи – След одобрение, можете да получите заема си в рамките на един ден, а често и само за няколко часа.
  • Можете да заемете и малки суми – Повечето кредитодатели имат много нисък праг за размера на заемите си и ако нямате нужда от повече, могат да ви отпуснат и суми от порядъка на 50 лева.
  • Достъпни са и кредити без лихва – Много от небанковите кредитиращи институции предлагат и заеми без оскъпяване за новите си клиенти. Това означава, че можете да върнете точно колкото сте заели, естествено, ако е навреме.

Всички изброени фактори правят бързите кредити един от най-достъпните варианти за финансиране в случай на нужда. Важно е обаче да се има предвид, че те имат и своите недостатъци спрямо останалите алтернативи:

  • По-високи лихви спрямо останалите видове кредит – Тъй като почти винаги бързите заеми се отпускат за кратък срок, годишните разходи по тях са по-високи.
  • Кратки срокове – Въпреки че на пазара има и предложения за кредити на вноски, сроковете за изплащането им рядко надвишават една – две години.
  • Сравнително ниски суми – Целта на бързите кредити е да предоставят възможност за покриване на краткосрочните ви спешни финансови нужди. По тази причина и размерът на отпусканите кредити е ограничен.
  • Възможни такси за допълнителни услуги – Всички задължителни разходи по един заем са отразени във годишния проценит на разходите, който задължително присъства в офертите за кредит. Възможно е обаче кредторът да предлага и допълнителни услуги, срещу допълнителна такса.
  • Достъпността като недостатък – Поради лекотата, с която може да бъде получен един бърз кредит, той може да бъде и опасен за потребителите с ниска финансова култура. За това е изключително важно преди да го използвате, да се уверите че разбирате и приемате всичките му условия.

Кога бързият кредит е подходящо решение

Има редица специфични ситуации, в които тегленето на бърз заем е напълно оправдано и може да ви помогне да се справите с временните си финансови затруднения. Ако имате колебания дали бързия кредит е подходящо решение и за вашия казус, можете да направите бърза справка като си отговорите на следните въпроси:

  • От първа необходимост ли е нуждата ви от финансиране?
  • Уверени ли сте, че не разполагате с по-евтини варианти да си набавите навреме нужните средства?
  • Наясно ли сте с всички условия и разходи, които кредитът включва?
  • Разполагате ли с регулярни доходи, достатъчни за да погасите задължението си в срок?
  • Сравнили ли сте конкурентните оферти за бързи заеми, преди да изберете своя?

Ако отговаряте положително на всички тези въпроси, не би трябвало бързите кредити да представляват опасност за баланса на личните ви финанси. Не забравяйте обаче, че в известен смисъл те са решение за критични ситуации и за в бъдеще има стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите изпадането в такива.

Къде се крият потенциалните опасности

Не съществува финансов инструмент, който може да бъде определен като само добър или напълно лош. Това дали резултатът за вас ще бъде задоволителен, зависи от правилното приложение – същото се отнася и за бързите кредити.

Вероятност да си навлечете проблеми с този тип заеми съществува, но тя е висока само тогава, когато не сте съобразили правилно параметрите на кредита или сте го използвали за неподходяща ситуация. Именно за това е важно да сте добре информирани за всички последици на заема.

За да избегнете сериозни поражения върху бюджета си е достатъчно да полагате усилия да повишавате финансовата си грамотност, да проучвате условията преди да ваемете решение и да сравнявате офертите на пазара, преди да изберете.

За да ви подкрепим в този процес, ние от Financer сме подготвили и няколко съвета за безопасно приложение:

Безопасна употреба на бързите кредити

За да използвате бърз кредит без да рискувате да си създадете проблеми, достатъчно е да следвате няколко прости правила:

  • Уверете се, че използвате този тип заеми само за случаи на временно възникнали спешни нужди. Ако ситуацията ви се е влошила за по-дълго време или не е спешна, по-добре обмислете вариант за достатъчно разсрочен във времето потребителски кредит.
  • Използвайте бърз кредит единствено ако сте сигурни, че ще го върнете в срок. В противен случай може да се наложи да плащате наказателни такси, а и ще навредите на финансовото си състояние дългосрочно. Всички просрочия по кредити се вписват в Централния кредитен регистър, и ако допуснете такива, много по-трудно биха ви отпуснали заем в бъдеще.
  • Преди да се спрете на конкретна компания, сравнете цените на различните оферти. Не е нужно да се хващате на първото предложение на пазара, което ви попадне. Проучете достъпните варианти и изберете най-изгодния за вас, за да не плащате повече, отколкото е нужно.
  • Не теглете кредит, преди да сте се запознали подробно с всички разходи и условия. Четенето на общи условия и конкретни оферти може да ви се струва скучно, но е важно да знаете какви отговорности поемате, подписвайки договор.
  • Внимавайте за допълнителни такси – Всяка оферта за кредит съдържа информация за неговия Годишния процент на разходите. В него се съдържат както лихвата, така и всички останали задължителни разходи, изразени като процент от размера на кредита на годишна база.

Има обаче и вероятност да ви предложат и допълнителни услуги – имайте предвид, че техните такси няма да са включени при изчислението на ГПР, освен ако не са необходимо условие за сключването на договор.

  • Не теглете заем, за да погасявате друг заем. Освен ако не става дума за обединяване на няколко задължения, не е добра идея да погасявате кредита си с тегленето на нов. Бързите заеми са изключително достъпни, но нека това не ви подвежда – прекомерната им употреба може да се отрази пагубно на бюджета и да ви постави в изклщчително трудни ситуации.

spot_img

Най-популярни