fbpx
spot_img
spot_img

Мисия SpaceX Nasa: Астронавтите от историческа мисия влизат в космическата станция

Американските астронавти Дъг Хърли и Боб Бенкен са се присъединиха към Международната космическа станция (МКС).

Тяхната капсула Dragon – доставена и управлявана от частната компания SpaceX – се закачи към носовата част на орбиталната лаборатория на 422 км над Китай.

След изчакване за проверка на течове, налягане и температура двойката се присъедини към руския и американския екипаж, който вече са на МКС.

Хърли и Бенкен излетяха от Флорида в събота.

Това е първият полет на екипаж изстрелян от американска земя след пенсионирането на совалките на американската космическа агенция (Nasa) преди девет години.

Мисията поставя началото на нова ера, в която Nasa ще купува транспортни услуги от търговския сектор. Повече няма да притежава и управлява американските ракети, които се движат до и от космическата станция.

Това ще се прави изключително от фирми като SpaceX на Hawthorne, Калифорния, която се ръководи от техническия милиардер Илон Мъск.

Потвърждение за скачването на Dragon и МКС дойде в 14:16 GMT (15:16 BST) в неделя, 19 часа след напускането на космическия център Кенеди на върха на ракета Falcon, предоставена и от SpaceX.

Докингът беше напълно автоматизиран процес, Хърли и Бенкен нямаше нужда да се намесват, въпреки че практикуваха ръчно управление за подход.

Вратите между Dragon и ISS бяха отворени в 17:02 GMT (18:02 BST). Когато Хърли и Бенкен минаха през тях, бяха посрещнати от командира на МКС и сътрудника на астронавта Наса Крис Касиди и руските космонавти Анатолий Иванишин и Иван Вагнер.

“Просто сме щастливи, че сме тук и с Крис ще започнем да работим, надяваме се, че ще се впишем и няма да объркаме твърде много нещата”, каза Дъг Хърли, докато се грижеше за синина на челото си.

Боб Бенкен каза, че и двамата добре са отпочинала и са готови за предстоящите задачи.

“Добре се наспаме около седем часа”, каза той в радиовръзка с контрола на мисията в Хюстън, Тексас. “Първата нощ винаги е малко по-вълнуващо, но Dragon е добра рекета, имахме добър полет и затова имахме и отлична вечер. Ние много се вълнуваме да се върнем в нискоземна орбита отново.”

Администраторът на Nasa Джим Бриденстийн поздрави двамата за добре свършена работа: “Целият свят видя тази мисия и ние се гордеем с всичко което правите за страната ни и да вдъхновите света.”

insaid
Хърли (далеч) и Бенкен (близо) се приготвят за скачването

SpaceX направи първа демонстрация на новата си ракета миналата година, но тогава имаше само манекен на борда. Този вид е първият, който превозва хора.

Работата на Хърли и Бенкен в мисията е да тества всички бордови системи и да дава обратна връзка на инженерите.

SpaceX и Nasa се нуждаят от хубава демонстрация от екипажа, за да могат да преминат бързо към следващата фаза на договора на компанията с $ 2,6 милиарда (2,1 милиарда британски лири), който ще включва шест полета на астронавтите „такси“, като първият от тях вероятно ще е в края от август.

Пристигането на Хърли и Бенкен на МКС означава, че те могат да вземат знамето на Звезди и Раета, поставен на станцията от членовете на последната мисия на космически совалки през 2011 г.

Екипажът на орбитата на Атлантида остави този флаг като стимул за всички, които идват след тях. Знамето, което летя при първия полет на совалката през 1981 г., сега ще бъде върнато на Земята, за да бъде дадено на мисията, която ще продължи извън земната орбита.

По-рано Хърли и Бенкен дадоха име на своя кораб “Дракон” по почитаната традиция на американските космически кораби. Те го нарекоха „Endeavour“, от части да отпразнуват новият курс зададен от Nasa и нейните търговски партньори, но и да признаят миналия принос към американските космически усилия от Shuttle Endeavor, където Хърли и Бенкен служиха в края на 2000-та година.

Не е много ясно колко дълго Хърли и Бенкен ще останат на МКС, може би цели четири месеца.

През това време те ще станат членове на настоящия екипаж на ISS Expedition 63, като ще участват в ежедневните научни и поддържащи дейности на платформата.

Крис Касиди се пошегува, че тъй като новите членове на екипажа пристигнаха в неделя, са пропуснли почистването, което обикновено се провежда в събота. “Ще наваксаме следващия уикенд”, каза командирът.

ekipaga
Behnken (далеч) и Hurley (близо) полетяха и на Eandeavour
Компанията SpaceX на изпълнителния директор Elon Musk е първата, която предлага услуга за превоз на търговски екипаж
Компанията SpaceX на изпълнителния директор Elon Musk е първата, която предлага услуга за превоз на търговски екипаж

space x dragon
space x dragon capsule

spot_img

Най-популярни