fbpx
spot_img
spot_img

Коронавирусът хвърли света в рецесия, според S&P

Ню Йорк (CNN Business) Избухването на коронавирус е потопило световната икономика в глобална рецесия , според S&P Global.

Агенцията за кредитен рейтинг, която определя кредитната стойност на правителствата и компаниите по света, заяви във вторник, че вирусът е нарушил сериозно икономическата активност – далеч по-драстично от предишните оценки. Той заяви, че щетите за икономическата активност са на път да се влошат в Съединените щати и Европа.

В бележката се казва, че макар че огнището на вируса изглежда се е стабилизирало в голяма част от Азия, икономическите данни за скорошна активност там предполагат, че той забавя икономическата активност далеч повече, отколкото първоначално се очакваше.

Китайска доброволка от Blue Sky Rescue носи защитен костюм и дезинфекцира зона на местна автогара.

“Сега имаме Китай като модел за това как разпространението на вируса може да се стабилизира и обществото може да започне да се върне към нормалното си състояние”, се казва в бележката на S&P. Но дори това поражда опасения за щетите върху нейната икономика.

“Както показа Китай, ограниченията могат да бъдат премахнати по-бавно, отколкото първоначално се смяташе, тъй като опасенията за обществено здраве продължават да съществуват”, пише той.

И в бележката се казва, че има голяма несигурност какво предстои за икономическата активност в Съединените щати и Европа, което само по себе си би могло да се отрази на икономиките там.

“Нарастващите ограничения за контакт между хора в Европа и Съединените щати изпратиха пазарите, които се чувстват като повишаване на отклонението към риска, а възгледите за икономическата активност, печалбите и качеството на кредитите рязко се влошават”, се казва в бележката на S&P.

По-късно през деня S&P представи втора бележка, в която се казва, че икономиката на САЩ, най-голямата в света, е или в процес на влизане в рецесия, или че вече е влязла в такава.

Той заяви, че очаква БВП на страната, широката мярка за икономическа активност, да спадне с 1% през първото тримесечие и с 6% през второто тримесечие. Това вероятно би означавало рецесия, която по принцип се случва, когато икономиката се свива в задни части.

S&P цитира въздействието на „социалното дистанциране“ върху намаляването на потребителските разходи, заедно със забраните за пътуване и понижаването на цените на петрола, засягащи инвестициите в националния енергиен сектор.

Голяма депресия, икономистите предупреждават, че ефектите на коронавируса ще бъдат тежки

“По ирония на съдбата потребителските разходи, които някога бяха спасители на американската икономика … сега са виновниците”, казва Бет Ан Бовино, главен икономист на САЩ в S&P Global.Индустриалната средна стойност на Dow Jones претърпя почти 3000 пункта спад в понеделник, най -лошият спад в историята. И сега има прогнози, че американската икономика може да загуби само 1 милион работни места само през април, което би било по-лошо от най-стръмната загуба на работни места през всеки месец от Голямата рецесия преди 10 години.

spot_img

Най-популярни