fbpx
spot_img
spot_img

Какво е рецесия? Ето основите

В отговор на глобалното избухване на коронавирус, федералните, щатските и местните власти предприемат безпрецедентни мерки за смекчаване на разпространението на зараза, затваряне на ресторанти, кафенета, кинотеатри, училища, офиси и големи социални събирания из САЩ

С настъпването на американските маркери започват да се появяват маркери за рецесия на големи продажби: масивна разпродажба на акции, съкращения, свързани с коронавирус, и намаляване на потребителските разходи извън запасите за храна и провизии.

Но Тим Дуй, професор по икономика в Университета в Орегон, каза на Кашай, че все още не звучи алармата за рецесията. “Това е по-скоро като ураган или снежна буря”, каза той. “Просто ти идва наведнъж.”

Въпреки това, устойчивостта и реакцията на икономиката ще определят дали възстановяването – или рецесията – ще последва краткосрочното забавяне, каза Дуй. Ето какво да очаквате, ако настъпи рецесия.

Какво е рецесия?

Пътуващ носи маска, докато метрото е почти празено

Рецесията се дефинира като период, в който брутният вътрешен продукт (БВП) – или общата стойност на долара на всички стоки и услуги, произведени в дадена страна – спада за две последователни тримесечия.

Официалната решимост обаче идва от Националното бюро за икономически изследвания (NBER), частно дружество с нестопанска цел от икономисти. NBER представя както икономически разширявания, така и рецесии и използва повече мерки, отколкото само БВП, за да определи рецесията. Ето неговото обяснение :

Рецесията е значителен спад в икономическата активност, разпространен в цялата икономика и продължава повече от няколко месеца, обикновено видим в реалния БВП, реалния доход, заетостта, промишленото производство и продажбите на едро на дребно. Рецесията започва веднага след достигането на върха на икономиката и приключва, когато икономиката достигне своето ниво. Между дъното и върха икономиката е в разрастване. Разрастването е нормалното състояние на икономиката; повечето рецесии са кратки и те са рядкост през последните десетилетия.

Най-просто казано, рецесията е непрекъснат икономически спад, който включва равнище на доходите, заетост, промишлено производство и продажби на дребно също. Често НБР със задна дата декларира рецесия, както стана с Голямата рецесия. Той го счита за рецесия през ноември 2008 г., 11 месеца след началото му.

Какво причинява рецесия?

Продавач на камиони за хранителни стоки бута количката си по празна улица близо до Таймс Скуеър в Ню Йорк, на 15 март 2020 г. (AP Photo / Wong Maye-E)
Продавач на хранителни стоки бута количката си по празна улица близо до Таймс Скуеър в Ню Йорк

Обикновено когато потребителските разходи, недвижими имоти и производство се забавят по време на период на голям интерес, това се счита за рецепта за рецесия.

Последните две рецесии през 2001 г. и 2007 г. започнаха след като балоните на активите избухнаха съответно в запасите на технологиите и жилищата. Но Голямата рецесия се спира още повече, превръщайки се във финансова криза, когато предлагането на кредит беше задушено .

Икономиката също работи на цикли, според Алън Кац, сертифициран финансов плановик, базиран в Ню Йорк

„Има възходи и падения, които в по-голямата си част не могат да бъдат контролирани“, казва Алън Кац. „Правителствените политики могат да променят мащаба, но не могат да спрат циклите.“

Сега икономиката е изправена пред последиците от глобалната здравна криза, която изисква потребителите да останат у дома – като по този начин ограничават разходите си – и предприятията да се затворят временно, за да спрат разпространението на болестта.

Какво се случва по време на рецесия?

(Photo by Stan Grossfeld/The Boston Globe via Getty Images)

Рецесиите са толкова рутинни, че от 1920 г. американците са издържали 17, всяка от които е от шест до 42 месеца, сочат данни на Националното бюро за икономически изследвания .

Това ни дава достатъчно исторически данни, за да забележим тенденциите и отличителните кризи на рецесията . Рецесиите обикновено имат определени характеристики и много от тях имат ефект на домино, тъй като икономиката свива:

  • Безработицата скочи
  • Капиталовите разходи – сградите, оборудването или земята, закупени от бизнес или корпорация – потъват
  • Потребителските разходи се затягат
  • Резервоари за бизнес дейност
  • Банковият кредит и заемите са по-трудни за постигане, особено за собствениците на малък бизнес и предприемачите
  • Стойностите на недвижимите имоти и продажбите падат
  • Лихвите падат

Как трябва да подготвя финансите си за рецесия?

Съкращенията са често срещани в индустриите и секторите. Можете да намалите разходите си, като харчите по-малко за лукс и само за най-важното. (Снимка: Гети)

Не можете да направите нищо, за да предотвратите икономическо свиване, но можете да защитете от рецесията си финансите, като изплащате всички остатъци от кредитни карти, чорапвате пари и оценявате най-важното (наем, комунални услуги, хранителни стоки) от приятните за игра ( вечеря навън, концерти, ново облекло.)

Ако вие или член на вашето домакинство бъдете уволнени или намалете заплащането или часовете си обратно, тогава е време да се потопите в спешната си спестовна сметка, за да покриете необходимите разходи. Конвенционалната мъдрост диктува да имате пари от три до шест месеца, за да покриете разходите за живот, докато търсите работа.

Ако нямате спешен фонд, изграждането на такъв е доброто място да започнете преди потенциална рецесия. Ако можете да го избегнете, опитайте се да не разчитате на кредитни карти с висока лихва, които да ви носят по време на временната ви безработица.

„Ако имате проблеми със спестяването, тогава автоматизирайте колкото е възможно повече“, каза Аарон Кларк, финансов съветник от Вирджиния „Премахнете изкушението да харчите пари, които би трябвало да спестите за дъждовен ден. Настройте автоматичните преводи, така че да нямате друг избор, освен да харчите по-малко, като отлагате доходите си за спестявания, преди дори да получите шанс да ги изразходвате.

Как трябва да подготвя кариерата си за рецесия?

Ако икономическо забавяне се появи в началото на работата, може да има смисъл да спрете промените в работата, ако сте наети.

“Опитайте се да не правите кариерен ход точно преди икономическо забавяне”, каза Кларк. “Никога не е добре да си новото дете в блока, когато работодателят ти може да се обтегне финансово.”

Отделете време за сянка и се научете от колегите си. Когато бюджетите се намалят, дублиращите се или припокриващи се роли ще бъдат елиминирани и тези, които все още са заети, ще трябва да носят по-тежък товар. Натрупайте всички знания и информация, които можете да знаете за вашата индустрия или компания и допълнителни работни места, за да покажете на работодателя си, че сте ценен актив.

Ако сте уволнени, е важно да кандидатствате за обезщетения за безработица, да разберете възможностите си за здравно осигуряване, да договорите обезщетение, ако е възможно, наред с други съображения. Cashay предлага ръководство за това какво да правите, когато загубите работата си .

По какво се различава рецесията от депресията?

Dow Jones потъна със 7,8% като свободно падане на цените на петрола и влошава опасенията от изпадане от разпространението на коронавируса. изземват пазарите. 
(AP Photo / Ричард Дрю)

Президентът Хари Труман, вицепрезидентът на президента Франклин Рузвелт и евентуален наследник, умело разграничи двамата: „Това е рецесия, когато вашият съсед загуби работата си; това е депресия, когато загубиш своето. “

Въпреки че няма стандартна дефиниция за депресия, икономистите обикновено са съгласни, че депресията се счита за по-тежка и продължителна рецесия.

Например, по време на Голямата депресия, продължила от 1929 до 1939 г., равнището на безработица достигна най-висок 24,9% през 1933 г. По време на Голямата рецесия, която продължи от 2007 г. до 2009 г., равнището на безработица надхвърли 9,3% през 2009 г. , според Бюрото по трудова статистика.

За щастие американските икономисти са се поучили от миналото и са приети разпоредби, за да се избегнат всички бъдещи депресии. Кац посочва, че „през 1920 г. е имало по-малко проверки и баланси“ и оттогава „са приети много закони, които се опитват да избегнат това“.

“Всеки спад, тъй като в сравнение е по-малко вреден и отнема по-малко време за възстановяване от”, каза той.

Това, което пада надолу, трябва да върви нагоре

Рецесията не е постоянна. Пазарите и икономиката се възстановяват, понякога до максимумите преди рецесията. 
(Снимка: AP)

Въпреки че ефектите от него могат да бъдат дълготрайни, рецесията не трябва да бъде финансова смъртна присъда и има сребърна подплата.

Американците се научават да живеят с по-малко в по-скоро време и личните спестявания като цяло се покачват. По-тежките икономически времена означават отслабени пазари на акции и жилища, но могат да създадат прозорци за възможности за закупуване на инвеститори за първи път или купувачи на жилища, ако имате пари да инвестирате. Пазарите не само се възстановяват, но могат да достигнат максимуми преди рецесията.

В зависимост от вашето разстояние до пенсиониране е важно да не се хващате за нестабилност поради нестабилността на пазара.

„Ако инвестирахте в S&P 500 през октомври 2007 г. (доста лошо време за инвестиране), стига да останете инвестирани, парите ви щяха да нараснат над 160% или над 8% годишно“, казва Марк Бийвър, Охайо – базиран сертифициран финансов плановик.

Yahoo Money 

източникYahoo Money
spot_img

Най-популярни